Köszöntjük a kaposvári Bárczi Gusztáv Módszertani Központ honlapján!

"Segítünk, hogy segíthess!"

???Enyhe értelmi fogyatékos - tanulásban akadályozott gyermekek; középsúlyos értelmi fogyatékos - értelmileg akadályozott gyermekek; autista gyermekek; súlyosan, halmozottan fogyatékos gyermekek; hátrányos helyzetű, tanulási nehézségekkel, zavarral, súlyos pszichés magatartási zavarokkal küzdő gyermekek???!
Főoldal Fejlesztő Iskola Óvoda Általános Iskola Autista csoport Szakiskola Kollégium Hallgatói képzés Rendezvények Mentoráló Intézmény Módszertani központ Alapítvány Aktuális

Információ kérése:

Bemutatkozás
Hírek
Az intézmény felépítése
Óvoda
Fejlesztő nevelés-oktatást végző iskola
Általános iskola
Szakiskola
Készségfejlesztő iskola
Kollégium
Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény
Utazó gyógypedagógusi hálózat
Nagybajomi Tagintézmény
Digitális oktatás
Tehetséggondozás
Minősített Tehetséggondozó Műhely
Kiválóra akkreditált tehetségpont
Tehetségtanács
Bázisintézmény
Mentoráló Modell Intézmény
Referenciaintézmény
Ökoiskola
Iskolakert
"Jó gyakorlatok"
Kompetencia alapú oktatás
Hallgatói képzés
Pályázatok
Rendezvények, konferenciák
Digitális napló
e-Ügyintézés
Kitüntetések, díjak
Eszközkölcsönző
Kapcsolat
Külföldi kapcsolatok
Információk szülőknek
COVID-19
"Add a kezed" Alapítvány
Médiatár
Üzenet - Facebook

Tehetséggondozás „más”-ként!

 
Mindenik embernek a lelkében dal van,
 és a saját hangját hallja minden dalban.
 És akinek szép a lelkében az ének,
 az hallja a mások énekét is szépnek.”
 /Babits Mihály/
 

táncosok szembőlTörténelmi társastánc csoport

Az intézményben 2007 januárjától Történelmi Társastánccsoport működik. Repertoárjuk barokk és reneszánsz korból fennmaradt eredeti koreográfiákból áll.
A 12 tanulóból, főleg szakiskolásokból álló tánccsoportot Fokvári Anikó vezeti. Rendszeresen fellépnek iskolai, városi, megyei és országos rendezvényeken, ahol mindig osztatlan sikert aratnak.

 

Számos különdíj birtokosai, melyeket az ország különböző városaiban megrendezett kulturális fesztiválokon, művészeti versenyeken és találkozókon érdemeltek ki.

Különösen büszkék a táncosok arra, hogy városuk kiemeltebb eseményein, rendezvényein is számítanak megjelenésükre, ahol öregbíthetik iskolájuk hírnevét.

 

 

 
 

Soundbeam

2010. szeptemberétől alkalmazzuk intézményünkben a nemzetközi szinten már ismert, de hazánkban eddig kevésbé elterjedt zeneterápiás eszközt, a Soundbeam-et. A zeneterápia vezetői Garami Andrea és Pucz András.
A terápiás eszköz használatát az angliai Bathból érkező Jason Thornton, az ottani Filharmonikus Zenekar művészeti igazgatója és karmestere mutatta be, tanította meg kollégáinknak.
 
 
 „A Soundbeam egy fizikai kontaktus nélkül megszólaltatható zenei terápiás eszköz.  Működése az ultrahang technológián alapul: egy, az emberi érzékszervek számára láthatatlan és hallhatatlan ultrahang nyalábot áramoltatunk a térben. Amikor az ultrahang áramlása közben egy szilárd anyagba (emberi testrész, pl. kéz,láb, fej)ütközik, akkor az ultrahang nyaláb visszaverődik a szenzorok segítségével, azaz jelet, üzenetet küld egy MIDI eszköznek, amely azt hanggá alakítja .”1
 
 
klaviaturaA foglalkozások kis csoportokban,5-6 fő részvételével zajlanak. A terápia során figyelembe vesszük a gyerekek lelki,érzelmi világát.Ennek ismeretében választunk számukra egy megfelelő hangot. A kiválasztott hangokhoz kitalálunk egy történetet is, amit általában meg is jelenítünk, lerajzolunk. A soundbeam lehetővé teszi a sérült gyerekek számára a közös zenélés, zeneszerzés örömét. Ez az eszköz a mozgásképtelen, illetve a részben mozgáskorlátozott gyerekek számára is segítséget nyújt. Képesek megszólaltatni különböző ütős, vonós, húros és egyéb hangszereket.
 

A foglalkozások során olyan élményhez jutnak a gyerekek mintha egy sajátos zenekar tagjai lennének. Úgy tudnak zenélni, hogy hozzá sem érnek a hangszerhez. De ha valaki a lábával nem tudja lenyomni ezt az eszközt, akkor a kezébe tudjuk adni, illetve ha ez sem jó megoldás, akkor elég, hogy a kezét elmozdítja, ezzel a mozgással már meg is szólaltatott egy hangot.
 

suondbeam használatA soundbeam az alábbi sérülés specifikus területeken alkalmazható:
 • -autizmusban,
  • –ADHD-ben
  • –Dementiában
  • –Down szindrómában,
  • –Rett’s szindrómában,
  • –depresszióban,
  • –Alzheimer kórban,
  • –viselkedési zavarokkal küszködő,
  • –mozgásukban korlátozott,végtaghiányos gyermekeken és felnőtteken
 
A résztvevő tanulók többsége Down-szindrómás. A gyerekek nagyon élvezik a közös zenélés és alkotás örömét. A zene hatása csodát tesz tanulóinkkal, mert nemcsak tudásban, de lelkiekben is gazdagítja őket.

 
Hivatkozási jegyzék:
 

Konga

A tehetséggondozásunkhoz tartozik azoknak a gyerekeknek a fejlesztése is, akik kiváló zenei képességgel,illetve motivációval rendelkeznek.
A zenélésben kiemelkedően tehetséges tanulókkal Pucz András kollégánk foglalkozik. A konga kiváló lehetőséget nyújt a jó ritmusérzékkel, zenei hallással rendelkező gyerekek tehetségének hatékony kibontakoztatásában.
 
Kövesi Peti kongázik
Tanulóinkban fellelhető a zenei érdeklődés,a zenei érzékenység, az önfegyelem,a kitartás,a koncentrációsképesség megléte.
A magatartási zavarokkal küzdő gyerekek nagyon érzékenyek a zenére, számukra kihívást jelent.Nekünk  meg kell találni fejlesztésükhöz a megfelelő módszereket.
 
A zene a kívánt magatartásformák, az agresszió csökkenése vagy a koncentrálóképesség javulásának eszköze is lehet.
                                                                                                                                                                                               Tanulóinknak számos lehetőséget biztosítunk, hogy különböző kongatriószíntereken, közönség előtt is bemutathassák tudásukat. Erre kiváló lehetőséget adnak az intézményünk által szervezett szakmai konferenciák, Tehetségnapok, Regionális Ki Mit Tud?-ok, helyi bemutatók.
 
„A sivatagon át is vezet út. De mi, akik azon fáradozunk, hogy minden gyermek kezébe kapja a jó zene kulcsát,s vele a rossz elleni talizmánt,azt akarjuk,ne úgy járja végig útját,mintha sivatagon menne át,hanem virágos kerten.”
/Kodály Zoltán/

 
 
 
  

 

Keresés az oldalon:

Elérhetőségünk

Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskola, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény

7400 Kaposvár, Bárczi Gusztáv u. 2,

Tel: 82/ 512-766, Tel. és Fax.: 82/ 316-218

E-mail: barcziiskola@barcziiskola.hu

Honlap: www.barcziiskola.hu
Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskola, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény