Köszöntjük a kaposvári Bárczi Gusztáv Módszertani Központ honlapján!

"Segítünk, hogy segíthess!"

???Enyhe értelmi fogyatékos - tanulásban akadályozott gyermekek; középsúlyos értelmi fogyatékos - értelmileg akadályozott gyermekek; autista gyermekek; súlyosan, halmozottan fogyatékos gyermekek; hátrányos helyzetű, tanulási nehézségekkel, zavarral, súlyos pszichés magatartási zavarokkal küzdő gyermekek???!
Főoldal Fejlesztő Iskola Óvoda Általános Iskola Autista csoport Szakiskola Kollégium Hallgatói képzés Rendezvények Mentoráló Intézmény Módszertani központ Alapítvány Aktuális

Információ kérése:

Bemutatkozás
Hírek
Az intézmény felépítése
Óvoda
Fejlesztő nevelés-oktatást végző iskola
Általános iskola
Szakiskola
Készségfejlesztő iskola
Kollégium
Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény
Utazó gyógypedagógusi hálózat
Nagybajomi Tagintézmény
Digitális oktatás
Tehetséggondozás
Minősített Tehetséggondozó Műhely
Kiválóra akkreditált tehetségpont
Tehetségtanács
Bázisintézmény
Mentoráló Modell Intézmény
Referenciaintézmény
Ökoiskola
Iskolakert
"Jó gyakorlatok"
Kompetencia alapú oktatás
Hallgatói képzés
Pályázatok
Rendezvények, konferenciák
Digitális napló
e-Ügyintézés
Kitüntetések, díjak
Eszközkölcsönző
Kapcsolat
Külföldi kapcsolatok
Információk szülőknek
COVID-19
"Add a kezed" Alapítvány
Médiatár
Üzenet - Facebook
 

 

 

Úszás

 

2017

 

A Fogyatékkal Élők Sportszervezeteinek Magyarországi Szövetsége (FMSZ) által szervett nyílt úszóbajnokságon három ezüstérmet is szerzett Gosztonyi Míra, a Bárczi DSE sportolója, iskolánk tanulója. A székesfehérvári, a Csitáry G. Emil uszodában megrendezett viadalon serdülő és felnőtt korosztályban versenyezhettek a látás és mozgássérült, tanulásban és értelmileg akadályozott úszok. Idén első alkalommal vehettek részt a megmérettetésen az autista versenyzők.
A Bárczi DSE versenyzője, Gosztonyi Míra (a képen középen) 50 méteres hát-, mell- és gyorsúszásban is a második helyen csapott célba. Intézményünk volt tanulói, akik jelenleg a kaposvári 1.MCM-Diamant Adorján SE versenyzői is remek eredményeket értek el.
Tapolczai Viktória (a képen balra) 100 méteres hát-, illetve 50 méteres gyorsúszásban arany-, míg 50 méteres hát- és 100 méteres gyorsúszásban ezüstérmet szerzett. Zsobrák Balázst 50, illetve 100 méteres hátúszásban sem tudták legyőzni, míg 200 méter vegyesen és 100 méter gyorson a második helyen zárt.
Mindhárom sportolót Kovácsné Solymossy Mária gyógypedagógus, úszóedző készítette fel a megmérettetésre.

 

2016


 

Fogyatékkal Élők Sportszervezeteinek Magyarországi Szövetsége által rendezett Nyílt Úszó Utánpótlás és Országos Bajnokságon remek eredményt ért el Gosztonyi Míra. A Bárczi DSE kiválósága, akit ezúttal is Kovácsné Solymossy Mária gyógypedagógus-úszóedző készített fel, S15-ös kategóriában indult a Székesfehérvári megmérettetésen, ahol három kategóriában is bronzérmet szerzett.
Gosztonyi Míra (Bárczi DSE) eredményei:
50m hát: 3. hely
50m mell: 3. hely
50 m gyors: 3.hely

 


2015

 

 

 

Székesfehérvàron 3 arany egy ezüst Zsobrák Balàzsnak, egy bronz Gosztonyi Mírànak. Felkészítő tanár: Kovácsné Solymossy Mária

 

 
 

 

2014

 • FMSZ Úszó OB Székesfehérvár - Zsobrák Balázs 50-100 háton 1.helyezett, 100gyors-1 helyezés, 50 gyors 2.helyezés.
 • Solymossy Mária kitüntetései:

http://kapos.hu/hirek/politika/2016-01-23/meginditani_a_holnap_sikereit.html
http://kapos.hu/videok/ertekteremto/2015-11-07/ertekteremto_i.html

2011

 • Simon Szabolcs, a Bárczi DSE versenyzője a 4 × 50 méteres gyorsváltó tagjaként aranyérmet nyer az athéni Speciális Olimpián.  
 
 
 • Széchenyi András, a Bárczi DSE sportolója a 100 méteres hátúszásban bronzérmet szerez a berlini Para Úszó-Európa-bajnokságon

http://kapos.hu/hirek/sport/2011-07-16/europa-bajnoki_dobogon_a_somogyi_parauszo.html

 
 
 • Tapolczai Viktória, a Bárczi DSE úszója váltószámokban négy, klubtársa, Széchenyi András hátúszásban egy bronzérmet szerez az olaszországi Loanóban rendezett III. INAS Global Games világjátékokon. 

 

2010

 

 

A Bárczi DSE sportolói közül Tapolczai Viktória hét arany- és három ezüst-, Széchenyi András hat arany- és három ezüst-, Csoszor Gábor pedig hat bronzérmet szerez az értelmileg sérült úszók olaszországi Európa-bajnokságán.

 
 
 

2009

 • Magyar Parasport  Szöv. Úszó OB Székesfehérvár
  I. hely 9 db, II. hely 6 db, III. hely 3 db
 
 
 • Tapolczai Viktória és Zsobrák Balázs, a Bárczi DSE két sportolója összesen három egyéni arany- és egy ezüst-, valamint két váltóezüstérmet nyer a Palma de Mallorcán rendezett speciális úszó Európa-bajnokságon.
 
 

 

2008

 

 

A Bárczi DSE versenyzői közül Tapolczai Viktória két arany- és öt ezüst-, míg Széchenyi András három-három ezüst- és bronzérmet szerez az értelmileg sérült úszók lengyelországi Európa-bajnokságán.

      

                      

 

 

 2007

 • Magyar Parasport Szövetség Országos Úszóbajnokság Székesfehérvár Az alább felsorolt tanulók több úszásnemben bajnokok lettek: Tapolczai Viktória, Széchenyi András, Kiss Zsolt, Zsobrák Balázs, Orsós Csaba, Lichtenberger Gábor, Gosztonyi Míra.
 
 
 
 
 
 
 
 • A Bárczi DSE úszói több érmet nyernek a Sanghajban rendezett XII. Nyári Speciális Olimpián. Lichtenberger Gábor három bajnoki cím mellett egy számban második helyen végez, Kiss Zsolt pedig két ezüst- és egy bronzérmet szerez. 

 

2006

 • A Belga Nemzeti Játékokon Antwerpenben Széchenyi András úszó három aranyérmet szerez 400 m-es gyorsúszásban, 100 m-es mellúszásban, valamint 4x50 m–es gyorsúszásban. 
 • A Bárczi DSE úszói több érmet nyernek Rómában az Európai Ifjúsági Játékokon. Lichtenberger Gábor két bajnoki aranyat, Kovács Brigitta egy arany, egy ezüst és egy bronzérmet, valamint Kiss Zsolt egy arany és egy bronzérmet szerez.
 
 
 • Számos érmet nyernek a Bárczi DSE versenyzői a tanulásban akadályozott úszók budapesti Európa-bajnokságán. Tapolczai Viktória három, Széchenyi András egy bajnoki címet szerez. 
 

2005

Fülöp Balázs, a Bárczi DSE sportolója 50 méteres pillangóúszásban és három váltószámban arany-, egy váltóban pedig bronzérmet szerez a csehországi Liberecben, az értelmi fogyatékosok Úszó-Világbajnokságán. Hozzá hasonlóan klubtársa, Csoszor Gábor is tagja a világcsúccsal aranyérmes 4 × 50 méteres gyorsváltónak.

 
 

2004

 

 • Fülöp Balázs, a Bárczi DSE sportolója a váltó tagjaként három aranyérmet szerez a Hongkongban rendezett Speciális Úszó Világbajnokságon
 • A Bárczi DSE úszója, Fülöp Balázs a magyar váltó tagjaként négy aranyérmet, edzője KovácsnéSolymossy Mária.
 • Az Építők AC Kaposvár atlétája, Orsós Zsolt futószámokban két ezüstérmet nyer a svédországi Bollnäsban, az Értelmi Fogyatékos Sportolók Világjátékán.Edzője Rákhely Béla.
 
 
 • Parrag Zsófia, a Bárczi DSE úszója két ezüstérmet, a 4 × 25 méteres gyorsváltó tagjaként pedig bajnoki címet szerez a görögországi Rodoszon rendezett Speciális Olimpiai Világfesztiválon. 

 
 
 
 
 
 
 
 

2003

A Bárczi DSE három sportolója is érmet szerez az Írországban rendezett Speciális Olimpiai Játékokon: Csoszor Gábor a 100 méteres gyorsúszásban, Lénárt Tamás a 400 méteres gyorsúszásban és a 200 méteres vegyes úszásban aranyérmet nyer, Tapolczai Viktória egy első hely mellett a 100 és a 400 méteres gyorsúszásban is ezüstérmes lesz. Szakági vezetőjük Kovácsné Solymossy Mária.

 

2002

 
 • A Bárczi DSE sportolói nyolc arany- és egy ezüstérmet nyernek a Monacói Speciális Úszó-Európa-Bajnokságon. Csoszor Gábor, Fülöp Balázs, Széchenyi András és Tapolczai Viktória két-két bajnoki címet szerzett.
 • Liberecben került megrendezésre az INAS FID Európa Bajnokság.
  Eredmények:
  Fülöp Balázs: 100 m mell: 3. hely, 100 m pillangó: 3. hely, 50 m pillangó: 3. hely, 200 m vegyes: 3. hely, 4x50 m vegyes váltó: 3. hely, 4x100 m és 4x50 m gyorsváltó: 2. hely
  Tapolczai Viktória: 400 m gyors: 2. hely, 200 m gyors: 4. hely, 4x100 m vegyes és 4x50 m gyorsváltó: 3. hely, 4x100 m gyors és 4x50 m vegyesváltó: 4. hely.

 

 

 

2000

 
 • A Bárczi Gusztáv Általános Iskola és Speciális Szakiskola három tanulója – Csoszor Gábor, Fülöp Balázs és Lénárt Tamás – összesen négy aranyérmet szerez a hollandiai Groningenben rendezett Speciális Olimpia Európai Játékain. Edzőjük Kovácsné Solymossy Mária.
 • A Magyar Értelmi Fogyatékosok Sportszövetségének VII. Országos Bajnokságán számos dobogós helyezést értek el a kaposvári Bárczi Gusztáv Általános Iskola tanulói.
  Kovácsné Solymossy Mária edző tanítványai összesen 34 alkalommal állhattak fel a dobogó valamely fokára.

 

1999

 

 

Az Amerikai Egyesült Államokban, NorthCarolinában a Kennedy Alapítvány támogatásával rendezték meg a Speciális Nyári Olimpiai Játékokat, amelyen 140 ország mintegy hétezer sportolója vett részt.

 

 

Lénárt Tamás, a kaposvári Bárczi Gusztáv Általános Iskola és Speciális Szakiskola diákja olimpiai bajnok lett mellúszásban.

 
 

Köszönet a bajnokoknak: Tapolczai Viktória, Fülöp Balázs,Csoszor Gábor, Lénárt Tamás Bárczi GusztávÁltalános Iskola és Speciális Szakiskola -edzőjük Kovácsné Solymossy Mária

 

 

1998

 • Az FTC uszodájában rendezték meg a magyar értelmi fogyatékosok VI. nemzeti úszóbajnokságát. A versenyen a kaposvári Bárczi Gusztáv Speciális Szakiskola öt tanulóval képviseltette magát. Remekül szerepeltek Kovácsné Solymossy Mária tanítványai, akik összesen 14 egyéni és egy váltó érmet szereztek. A Bárczis úszók mérlege: öt arany, négy ezüst, és öt bronzérem. 
 
 • A II. Nemzetközi Nyári Játékokon Ausztriában szerepelt a kaposvári Bárczi Gusztáv Általános Iskola úszócsapata. A Speciális Olimpia szabályai szerint lebonyolított viadalon Kovácsné Solymossy Mária edző tanítványai kiválóan teljesítettek. 
  A Tapolczai Viktória, Bogdán Mária, Lénárt Tamás, Illés Szabolcs, Sipos Róbert, Tóth Ferenc és Fülöp Balázs összetételű együttes 15 arany-, 7 ezüst-, és 1 bronzérmet szerzett. A legeredményesebb kaposvári úszó a négy aranyat begyűjtő Lénárt Tamás volt.

 • Kaposvári diákok is részt vettek Bécsben, a III. Osztrák Nemzeti Játékokon. A Bárczi iskola úszócsapatát az országból egyedüliként delegálta a megmérettetésre a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség. Az úszócsapat tagjai: Bogdán Mária, Lénárt Tamás, Illés Szabolcs, Tóth Ferenc, Sipos Róbert, Tapolczai Viktória és Fülöp Balázs. Felkészítő tanáruk KovácsnéSolymossy Mária. A kaposvári diákokra a versenyen kívül különleges élmény várt, személyesen köszöntötte őket II. János Pál pápa és részt vettek Elton John koncertjén is. 

 

 

Kaposvár Város Szolgálatáért kitüntetést kapott az úszás sportág terén végzett edzői és gyógypedagógiai munkájáért Kovácsné Solymossy Mária a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ testnevelője, gyógytestnevelője, úszó edzője, gyógypedagógusa. Számtalan díjat hozott hazai,európai, világversenyekről. Nagyszerű edző,tehetséggondozó szakember.

 

 

1997

Két napon át Szászhalombatta adott otthont a II. országos Farsang Kupa úszóversenynek.  A viadalon ott voltak a kaposvári Bárczi Gusztáv Általános Iskola és Speciális Szakiskola tanulói is; Kovácsné Solymossy Mária edző tanítványai összesen 14 éremmel — két arany mellett hat-hat ezüsttel és bronzzal — térhettek haza. 

 

Atlétika

  

2006

 • Tizenkét aranyérmet szereztek a Magyar Értelmi Fogyatékosok Sportszövetségének (MÉS) sportolói.
 • A 2006. június 5-10 között, a franciaországi Dreux-ban rendezték meg a fogyatékosok atlétikai Európa Bajnokságát, amelyen a MÉS sportolói szép sikereket értek el, hiszen három aranyérem mellett még hat ezüstöt és három bronzot is szereztek.
  • Aranyérem: Orsós Mária hármasugrás
  • Ezüstérem: Orsós Zsolt 400 m és 800 m
  • Férfi 4 x 400 m váltó - Sárközi Ferenc - Sárközi Róbert - Fonódi Gábor - Orsós Zsolt
  • Bronzérem: Orsós Mária távolugrás
  • Női 4 x 100 m váltó: Orsós Mária, Nacsa Gabriella, Biacsi Ilona és Biacsi Bernadett

 

 

2002

 • A Bárczi-iskola sportolói három érmet szereznek az értelmi fogyatékosok világbajnokságán, a portugáliai Aveiróban. Orsós Mária világcsúccsal nyeri a női távolugrást, Orsós Zsolt szintén világcsúccsal győz a 400 méteres síkfutásban, 200 méteres síkfutásban pedig harmadik lesz. 
 • MÉS Atlétikai OB: Frigur István 1. hely, Bertalan Zoltán két 2. hely, 
  Felkészítő tanár: Király Lajos
 • Az Év Para Sportolója Díját kapta Orsós Zsolt és Orsós Mária a 2001-es évben elért eredményei alapján.

 

2000

 

EB Svédország- Bollnas

Orsós Zsolt 400m-es 3. helyezés, Orsós Mária és Frigur Mónika ezüstérmet szereztek a 4x200m-es váltófutó tagjaként, Frigur Mónika 800m-es síkfutásban 3. helyezett 

 
 
Orsós Mária, a Bárczi-iskola tanulója távolugrásban bronzérmet szerzett a sydney-i paralimpián. Orsós Zsolt 4., Frigur Mónika 7. helyezett lett.

 

 

 

 • 1998

 • Lisszabonban az atlétikai Európa Bajnokságon Papp Anita 200 méteres síkfutásban a 3. helyet szerezte meg.
 • Birmingham IPC Atlétikai VB Papp Anita 5. helyezés 100m síkfutás és 7. helyezés 200m síkfutásban ért el.

 • Wraclav Nemzetközi Verseny: Papp Anita 2. helyezés 100m síkfutás és távolugrás 2. helyezettje, valamint első válogatott szereplése alkalmából Orsós Mária és Frigur Mónika három 4. és egy 5. helyezést értek el. Valamint aranyérmet szereztek 4x400-as váltóban.
 • A Magyar Sportújságírók Szövetsége immár 42. alkalommal választotta meg az év legjobb sportolóit.
 • A fogyatékos sportolóknál csapatban második lett a 4x400 méteres futóváltó. Azegyüttes tagjai: Frigur Mónika, Orsós Mária, Papp Anit(mindhárman Kaposvár, Bárczi Gusztáv Általános Iskola ésSpeciális Szakiskola), valamint Borbás Andrea (Öreglak).
 • A Bárczi Gusztáv Általános Iskola atlétái a 4 × 400 méteres női váltóban aranyérmet nyernek a sevillai speciális atlétikai világbajnokságon.

 

 

1995

 
 

 
Ausztria, Graz Nemzetközi Atlétikai Verseny, Papp Anita a távolugrásban, és a 100 m-es síkfutásban 1. helyezést ért el ahol a díjat nem mástól, mint Arnold Schwarzeneggertől, a népszerű színésztől vehette át.
 
 
 
 

Papp Anita életútja

 

https://library.hungaricana.hu/hu/view/SomogyMegyeiHirlap_1996_10/?query=ESZO%3D(Papp%20Anita)%20AND%20DATE%3D(1996--2000)&pg=8&layout=s

https://library.hungaricana.hu/hu/view/SomogyMegyeiHirlap_1996_12/?query=ESZO%3D(Papp%20Anita)%20AND%20DATE%3D(1996--2000)&pg=236&layout=s

A Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Diák­otthon nevelőtestülete, vala­mint az „Add a kezed!” Ala­pítvány kuratóriuma köszön­tötte az intézmény tanulóját, Papp Anitát. A kaposvári sportoló Atlantáhan a X. paralimpiai játékokon, távolug­rásban az előkelő 4., 200 mé­teres síkfutásban az ötödik helyet szerezte meg.

 


 

Keresés az oldalon:

Elérhetőségünk

Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskola, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény

7400 Kaposvár, Bárczi Gusztáv u. 2,

Tel: 82/ 512-766, Tel. és Fax.: 82/ 316-218

E-mail: barcziiskola@barcziiskola.hu

Honlap: www.barcziiskola.hu
Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskola, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény