Köszöntjük a kaposvári Bárczi Gusztáv Módszertani Központ honlapján!

"Segítünk, hogy segíthess!"

???Enyhe értelmi fogyatékos - tanulásban akadályozott gyermekek; középsúlyos értelmi fogyatékos - értelmileg akadályozott gyermekek; autista gyermekek; súlyosan, halmozottan fogyatékos gyermekek; hátrányos helyzetű, tanulási nehézségekkel, zavarral, súlyos pszichés magatartási zavarokkal küzdő gyermekek???!
Főoldal Fejlesztő Iskola Óvoda Általános Iskola Autista csoport Szakiskola Kollégium Hallgatói képzés Rendezvények Mentoráló Intézmény Módszertani központ Alapítvány Aktuális

Információ kérése:

Bemutatkozás
Hírek
Az intézmény felépítése
Óvoda
Fejlesztő nevelés-oktatást végző iskola
Általános iskola
Szakiskola
Készségfejlesztő iskola
Kollégium
Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény
Utazó gyógypedagógusi hálózat
Nagybajomi Tagintézmény
Digitális oktatás
Tehetséggondozás
Minősített Tehetséggondozó Műhely
Kiválóra akkreditált tehetségpont
Tehetségtanács
Bázisintézmény
Mentoráló Modell Intézmény
Referenciaintézmény
Ökoiskola
Iskolakert
"Jó gyakorlatok"
Kompetencia alapú oktatás
Hallgatói képzés
Pályázatok
Rendezvények, konferenciák
Digitális napló
e-Ügyintézés
Kitüntetések, díjak
Eszközkölcsönző
Kapcsolat
Külföldi kapcsolatok
Információk szülőknek
COVID-19
"Add a kezed" Alapítvány
Médiatár
Üzenet - Facebook

 

2021/2022

 

„Tiszta udvar, rendes iskola” – Hulladékok gyűjtése az iskola udvarán

Iskolánk felső tagozatos, valamit szakiskolás tanulói 2021. október 22-én a „Tiszta udvar, rendes iskola” felhívás alkalmából megtisztították az udvart, és annak környékét. Ennek a napnak a keretében a diákok szemetes zsákokat ragadtak és összegyűjtötték az eldobott szemeteket, a lehullott faleveleket az iskola udvarán és az intézmény közvetlen környezetében is. A program hozzájárult a tanulók környezettudatos magatartásának kialakításához, fejlesztéséhez.

 

 

Madáretetők kihelyezése, folyamatos madáretetés

A tél közeledtével az intézmény osztályai, csoportjai elővették a már meglévő madáretetőket, illetve idén is többen készítettek újat, amiket iskolánk udvarán különböző fákra helyezték ki. Az elkészített etetőket a tanulók boldogan tették ki, tudva, hogy az itthon maradó madaraink eleséghez jutnak. A madáretetőket a kijelölt felelősök ellenőrzik és töltik fel.

 

 

 

Teadélután, gyógynövények alkalmazása a mindennapokban

Egy fantasztikus teadélutánon ismerkedhettek meg intézményünk tanulói a különböző gyógynövényekkel és jótékony hatásaival. A közös beszélgetés és interaktív foglalkozás közben gyógynövényekből készült teákat is megkóstolhatták a résztvevők. A közös együtt töltött alkalom célja, hogy felhívjuk gyermekeink figyelmét az egészséges életmódra.

 

Föld napja

A környezetünk, Földünk védelme nagyon fontos a mindennapjainkban. Iskolánk tanulói ebből az alkalomból, magokat vetettek, virágokat ültettek az intézményünk területére, ezzel is védve a Földünket, hogy vigyázunk rá A különféle magokat, virágokat, növényeket a tanulók felelősségteljesen gondozták, vigyáztak rá. Rendszeresen ellenőrizték, hogy minden rendben van e az általuk ültettet növénnyel, valamint figyelték a fejlődését, növekedését.

 

 

Madarak és fák napja

A jeles nap alkalmából intézményünk diákjai telefont, tabletet, fényképezőt ragadtak és az közvetlen környezetünkben madarakat és fákat fényképeztek. A gyerekek nagyon érdeklődöek voltak a természet iránt, folyamatosan kérdeztek és közben az eszközöket folyamatosan használták. Az előhivatott fényképekből osztályonként elkülönítve egy csodaszép kiállítás született.

 

Újrahasznosítás – játékok, eszközök készítése

Az újrahasznosítás jegyében a csoportoknak, osztályoknak volt lehetőségük, hogy olyan játékokat, ezközöket készítsenek közösen, amihez a közvetlen környezetünkben találunk anyagokat, eszközöket. A pedagógusok, a diákokkal együttvéve nagyon kreatív, fantáziadús eszközöket, játékokat készítettek. Az elkészült darabokat intézményünk mélyföldszintjén a tanévvégéig megtekinthették.

 

 

 

Divatbemutató – ruhák újrahasznosított anyagokból

Egy nagy projekt zárásaként iskolánkban újra megszervezték és koreografálták a divatbemutatót, aminek a különlegessége, hogy a ruhákat újrahasznosított dolgokból, eszközökből lehetett elkészíteni. A pedagógusok által megálmodott, majd megvalósított ruhák nagyon jól sikerültek, színesek és kreatívak voltak. A „kifutón” kisétált lányok pedig dívaként viselték a rájuk szabott ruhakölteményeket. Hatalmas vastapsot kaptak intézményünk többi tanulóitól.

 

 

 

Gyaloglás világnapja

Októberben tartják a gyaloglók, gyaloglás világnapját. A jeles napra emlékezve az osztályok rövid gyaloglótúrákat, sétákat tartottak az iskola környékén. Az eseményen megfigyelték az aktuális évszak jellemzőit, a környék állat-, illetve növényvilágát egyaránt.

 

Állatok világnapja

Az állatok világnaját minden évben megünnepeljük. Az elmúlt évekhez hasonlóan most is színes programokkal, ügyességi és kézműves feladatokkal, lovas és kutyás bemutatókkal készültünk tanulóink számára. A megnyitót követően különböző állomásokon mutathatták meg tudásukat, vagy szerezhettek új ismereteket a gyerekek. Volt lehetőségük origami állatokat hajtogatni, kavicsot festeni, digitális játékos feladatokat és fejtörőket megoldani, puzzle képeket kirakni, memória játékozni, dominózni,  mesét hallgatni és aki igazán bátor volt, még medvére is vadászhatott. Az állomások meglátogatása után lovas bemutató, terápiás kutyás bemutató következett, majd a program végén a cigaretta- és kábítószerkereső kutyák munkásságába is betekinthettek a tanulók. Nap végén lelkesen meséltek élményeikről, saját háziállataikról. Mindenki megfogalmazta, hogy miért is fontos szeretni és óvni a szűkebb és tágabb környezetünkben élő állatokat.

  

 

   

 

Klímakuckó látogatás

2021. 10. 20-án és 21-én lehetősége volt a kisiskolás tanulóinknak meglátogatni a Kaposváron nemrégiben megnyitott Klímakuckót. 20-20 fős csoportokat szervezve nagy lelkesedéssel indultak el az első, második, harmadik, negyedik, valamint ötödik osztályosaink, hogy megismerkedhessenek a különböző interaktív játékokkal, melyek segítségével játszva tanulhatnak a környezet-, valamint a klímavédelemről. A látogatást megelőzően pedagógusaink rövid, motiváló beszélgetőköröket tartottak a gyerekekkel, hogy mit is tehetünk mi, „átlagos” emberek a környezetvédelem érdekében. A bemutatóterembe megérkezve egy hölgy mutatta be az ott található játékokat. A tanulók szelektíven gyűjtötték a hulladékot, majd kiválogatták, hogy mit mire hasznosíthatnak, megállapították, hogy egy háztartás, hogyan lehet megfelelő mértékben víztakarékos, megtudták, hogy miért fontos számunkra a víz, valamint, hogy mit kell tennünk annak érdekében, hogy legtovább megóvjuk a bolygót, ahol élünk. Kicsik és nagyobbak egyaránt jól érezték magukat, sok új és hasznos információval gazdagodtak.

 

 

 

Happy-hét

Idén 12. alkalommal hirdették meg a már sokak által ismert Happy-hét programjait. Az egészségvédő program célja, hogy felhívja a figyelmet a vízfogyasztás fontosságára. Iskolánk tanulói idén is nagy létszámban vettek részt a felkínált programokon, alkottak önálló ötletek alapján, valamint egy saját dalt is elénekeltek.

 

Az ökoiskola munkaterve

Beszámoló

Keresés az oldalon:

Elérhetőségünk

Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskola, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény

7400 Kaposvár, Bárczi Gusztáv u. 2,

Tel: 82/ 512-766, Tel. és Fax.: 82/ 316-218

E-mail: barcziiskola@barcziiskola.hu

Honlap: www.barcziiskola.hu
Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskola, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény