Köszöntjük a kaposvári Bárczi Gusztáv Módszertani Központ honlapján!

"Segítünk, hogy segíthess!"

???Enyhe értelmi fogyatékos - tanulásban akadályozott gyermekek; középsúlyos értelmi fogyatékos - értelmileg akadályozott gyermekek; autista gyermekek; súlyosan, halmozottan fogyatékos gyermekek; hátrányos helyzetű, tanulási nehézségekkel, zavarral, súlyos pszichés magatartási zavarokkal küzdő gyermekek???!
Főoldal Fejlesztő Iskola Óvoda Általános Iskola Autista csoport Szakiskola Kollégium Hallgatói képzés Rendezvények Mentoráló Intézmény Módszertani központ Alapítvány Aktuális Eszközkölcsönző

Információ kérése:

Bemutatkozás
Az intézmény felépítése, dokumentumok
Óvoda, fejlesztő iskola, általános iskola
Digitális Témahét
Szakiskola és készségfejlesztő iskola
Módszertár
Kollégium
Kompetencia alapú oktatás
Tehetséggondozás
Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény
Kitüntetések, díjak
"Jó gyakorlatok"
Bázisintézmény
Referenciaintézmény
Mentoráló Modell Intézmény
Minősített Tehetséggondozó Műhely
Ökoiskola
Integráció, inklúzió
Pályázatok
Hallgatói képzés
Kapcsolat
Tehetségtanács
Szakmai előadások, publikációk
Rendezvények, konferenciák
Digitális napló
e-Ügyintézés
Információk szülőknek
"Add a kezed" Alapítvány
Külföldi kapcsolatok
Érintő
Médiatár
Üzenőfal
Linktár
Letöltések
NAGYBAJOMI TAGINTÉZMÉNY

Kutyás terápia

 

A Bárczi Módszertani Központban 2003 óta alkalmazzuk a kutyás terápiát. Az eljárás az ún. állat asszisztált terápiák közé tartozik, a lovas-, delfin-, és a kisállat terápiákkal együtt.

Számtalan alkalmazási területe közül mi leginkább a kommunikáció fejlesztésére használjuk. Ez elmúlt 6 év során Dorka, a golden retriever, és lánya, Zoé segítették a megkésett- illetve akadályozott beszédfejlődésű, elektív mutista, autista, tanulásban- és értelmileg akadályozott, valamint a súlyosan, halmozottan sérült gyermekeket.

Egyéni illetve csoportos keretek között, de mindig az adott gyerek egyedi fejlettségi szintjéhez igazodva különböző feladatokat kell végrehajtani a kutyával. A kommunikáció fejlesztése mellett kiemelt a nagymozgás, finommotorika és a kognitív területek fejlesztése.

Az eredmények széleskörűek: Dorka kedvéért életében először megszólaló kisfiútól, a kutya jelenlétében folyamatosan nevető és beszélő autista kislányon át, a nagymozgásaiban fejlődő kisfiú, mind jelzi a terápia hatékonyságát.

    

Lovasterápia 


A lovasterápia intézményhez kötött, orvosi indukáció alapján terápiás céllal alkalmazott, kezelés jellegű, egyéni, vagy csoportos foglalkozás.
Célja: a károsodás, sérülés, fogyatékosság ismeretében a ló és a lovaglás hatásainak felhasználása a minél gyorsabb, eredményesebb gyógyulás, képességfejlődés, és rehabilitáció érdekében (Bozori, 2002).

Célcsoport

Tanulásban és értelmileg akadályozott gyermekek, súlyosan és halmozottan fogyatékos tanulók

Fejlesztési területek

      
Társas kapcsolatok kialakítása

Egyensúlyérzék  fejlesztése

Kommunikáció javítása

Gondolkodás fejlesztése

Magatartási, beilleszkedési problémák kezelése

Mozgáskoordináció fejlesztése

 

Keresés az oldalon:

Elérhetőségünk

Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskola, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény

7400 Kaposvár, Bárczi Gusztáv u. 2,

Tel: 82/ 512-766, Tel. és Fax.: 82/ 316-218

E-mail: barcziiskola@barcziiskola.hu

Honlap: www.barcziiskola.hu
Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskola, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény